Make your own free website on Tripod.com

 

UBI KAYU

 

Ubi kayu tidak ditanam daripada isi atau pucuknya. Ia ditanam ...............................(1) ( dari / daripada / kepada ) batang yang dikerat. Panjang batang yang dikerat lebih kurang 30 cm.

Ubi kayu mudah ..........................(2) (ditanam / dicabut / dimakan) dan mudah hidup. Batang ubi kayu ditanam tegak atau dibaringkan. Kemudian, ................................(3) ( ditimbus / ditanam / dipijak ) dengan tanah. Tidak lama kemudian pucuk atau tunas akan kelihatan. Tunas ubi kayu cepat ..............................(4) (mengecil / membesar / meninggi ).

Ubi ada bermacam - macam .............................................. (5 )

( jenis / bau / jenama ). Ada ubi tahun dan ada ubi jenis enam bulan. Ada juga ubi yang dinamakan ubi plastik. Isi ubi boleh membesar melebihi pangkal lengan orang dewasa.

Isi ubi kayu banyak ................................(6) ( pasir / gunanya / isi ). Selain daripada untuk makanan haiwan , isi ubi boleh juga dibuat .....................................(7) ( minuman / makanan / pakaian ) manusia. Ia boleh dimakan setelah . .................. ................................... (8) ( direbus / dijemur / dikeringkan ) dengan empuk. Orang Melayu suka makan ubi rebus dengan sambal belacan. Ubi rebus juga boleh dibuat kerepek. Ubi mentah ............................................................(9) ( dihancurkan / digaul / dibasuh ) untuk dijadikan keropok. Keropok ini dinamakan keropok .................................. (10) ( pisang / ubi / udang ).